Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 september, 2024 - 16:47
  • Heikki Vestman t v, och Mats Löfström. Foto: Felicia Bredenberg

Grundlagsutskottet om ny självstyrelselag: “Vi säger bara att, men inte hur”

Grundlagsutskottet tror att en revision av självstyrelselagen kan vara möjlig under denna mandatperiod.

I veckan kom ett nytt utlåtande från utskottet som dessutom var på Ålandsbesök i dag. Återigen betonar man att en ny lag behövs. Heikki Vestman, samlingspartist och ordförande, tror att man kan få ärendet vidare under denna mandatperiod. 

– Grundlagsutskottet tog redan 2018 ställning till att lagen bör revideras och att det är viktigt. Förhoppningsvis får vi ärendet vidare denna period, säger Vestman. 

Under dagen har utskottet mött bland annat självstyrelsepolitiska nämnden. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att den politiska viljan nu finns både i Helsingfors och Mariehamn. 

– Grundlagsutskottets uppgift är att sätta politiskt tryck. Vi har sett att det finns ett stort behov att förnya lagen men vi säger inte hur. Vi säger bara att det är motiverat att göra det, säger Löfström. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »