Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 juli, 2024 - 09:37Uppdaterad: fredag, 12 juli, 2024 - 12:39
  • Ser du en tumlare så får du gärna rapportera det. Foto: Olli Loisa

Hjälp till att spana efter tumlare

Landskapsregeringen och Miljöministeriet vill ha hjälp av allmänheten att spana efter tumlare för att göra en kartläggning av storleken på populationen i centrala Östersjön. 

Åland och Finland är med i en internationell kartläggning tillsammans med Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen och Estland. 

Senast en liknande kartläggning gjordes var 2011-2013 och då uppskattades tumlarpopulationen utifrån den akustiska övervakningen till endast cirka 500 individer, och populationen har klassificerats som akut hotad. 

Som stöd för övervakningen och skyddsåtgärderna samlar miljöministeriet och Ålands landskapsregering också in allmänhetens observationer av tumlare.  

– Trycket i fråga om användningen av havsområden växer. Den akustiska övervakningen av tumlaren och den kompletterande insamlingen av visuella observationer ger värdefull information för bedömningen av skyddsbehovet och planeringen av skyddsåtgärderna i Ålands havsnatur, säger Maija Häggblom, naturvårdsintendent vid Ålands landskapsregering. 

Tumlaren hör till världens minsta valarter. Den är cirka 145–160 centimeter lång och väger cirka 50–60 kilo. Tumlaren är kort och ganska rund till formen. Den har ett litet huvud och saknar den nos som är kännetecknande för många delfinarter. 

Tumlarobservationer kan rapporteras via Naturhistoriska centralmuseets webblankett. Det lönar sig att bifoga en bild eller video till blanketten, om du har möjlighet att filma djuret. Med hjälp av dem är det lättare för experter att bedöma osäkra tumlarobservationer. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »