Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 juli, 2024 - 05:55Uppdaterad: fredag, 12 juli, 2024 - 10:24
  • Ett av fåren som ägaren hittade. Foto: Privat

Jörgen Eriksson “Det är inte bara rävar som raskar över isen, vargen gör det gärna med”

Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent, har fått se bilder på de dödade fåren som hittats på en holme nära Jurmo. Han bedömer det som att det kan röra sig om varg eller en större hund.  

– Vi hade ju lite vinter i vintras om man säger så, med tjocka isar på skärgårdshavet, så det är ingen match för en varg. Det är sannolikt att en eller flera har traskat över isen och kommit hit, berättar han.

Teoretiskt sett skulle en varg kunna simma till fasta Åland, men Jörgen Eriksson menar på att det inte finns någon större risk för det. Detta då han menar att en varg har tillräckligt med föda ute på holmarna i dagsläget. 

Jörgen Eriksson säger att fårägarna måste fortsätta att följa djurskyddslagen och ha daglig uppsikt över sina betesdjur. Han tipsar även om att man kan sätta upp elstängsel, men att det då måste vara lågt.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »