Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 juni, 2022 - 06:20Uppdaterad: fredag, 3 juni, 2022 - 07:52
  • Mika Salminen, THL, menar att läget i Finland är relativt bra. Pressbild.

Kan bli ny epidemivåg i höst

Sannolikheten är stor att det blir en ny epidemivåg under hösten, den bedömningen gör hälsomyndigheterna i riket.

I går gav Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd, THL, lägesrapport om coronapandemin och stort fokus var på hur Finland har klarat pandemi. Liisa-Maria Voipio-Pulkki konstaterade att Finland rätt bra klarade av denna globala kris, de samhälleliga funktioner höll för trycket.

Hälsomyndigheterna meddelade att de förbereder sig för eventuella ny epidemivågor och sannolikheten är stor att det blir en ny topp i höst. THL har utvidgat rekommendationen om en fjärde dos coronavaccin att omfatta 70-79-åringar som hör till första och andra riskgruppen. THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen säger att finländare har tagit vaccin på rätt föredömligt sätt. 87,6 procent av alla över tolv år har fått minst två doser. Av alla personer över 80 år har 62 procent redan fått fyra doser.

-Incidensen i Finland har gått ner under våren. Just nu har dock minskningen i antalet nya fall planat ut på grund av omikronvarianten B.A5, men läget kan ändå betecknas som relativt bra, säger Mika Salminen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »