Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 juli, 2024 - 06:22
  • Arkivbilden är på daghemmet Storstugan.

Lagändring ledde till ökat tryck på daghemmen – nu uppmanar staden LR att trygga barnens rätt till vila

Efter ökat tryck och förhöjda kostnader vill bildningsnämnden i Mariehamn att landskapsregeringen utvärderar barnomsorgslagen.  

Det har snart gått två år sedan den subjektiva rätten till barnomsorg återinfördes vilket innebär att alla barn har rätt till heltidsplats på daghem, oavsett om en vårdnadshavare är arbetslös eller föräldraledig. 

Elias Lindström (Lib) är bildningsnämndens ordförande. 

– Det är betydligt fler barn som har längre tider. Det är många barn tidigt på morgonen och även sent på eftermiddagen och det är det som utgör utmaningen för personalen inom barnomsorgen. Det syns även i antalet inskrivna barn som ökat ganska drastiskt, säger han.  

I en skrivelse uppmanas landskapsregeringen att utreda och se till att barns rätt till vila och ledighet tryggas genom lagstiftning. Man vill också se en analys av vilka ekonomiska konsekvenser lagändringen för med sig för kommunerna och hur det påverkat daghemmens grundbemanning.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »