Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 februari, 2018 - 12:33Uppdaterad: torsdag, 1 mars, 2018 - 10:49
  • Landskapsregeringen presenterade idag ett lagförslag om kommunreformen. Foto: Owe Sjöblom

Lagförslag om kommunreform på remiss

Idag presenterade landskapsregeringen lagförslaget som ska ta Åland från 16 kommuner till fyra.

Dom nya kommunerna blir som det tidigare förslaget där skärgården är en kommun, en kommun på norra Åland och en på södra enligt högstadiedistrikten och Mariehamn blir kvar som tidigare förutom att dom får Järsö och Nåtö från Lemland. Ängö och Bussö ska också byta från Vårdö till den södra kommunen. Nu går förslaget på remiss och läggs på lagtingets bord i höst.

- Målet är att lagstiftningen träder i kraft under våren 2019 och senast den sista juni nästa år ska samgångsavtalen för de nya kommunerna vara godkända, säger kommunminister Nina Fellman.
Om inte de nya kommunerna har kommit fram till ett avtal tills dess så tar landskapsregeringens kommunsamordnare fram ett avtal som landskapsregeringen godkänner senast den sista augusti 2019. Så håller den tidtabellen blir kommunreformen ingen valfråga.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »