Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 april, 2024 - 13:01Uppdaterad: fredag, 19 april, 2024 - 16:23
  • Förlikning till slut – landskapsregeringen och konsortiet har till slut lagt en mångårig konflikt bakom sig. Foto: Niklas Karlman/Ålands Landskapsregering
  • Foto: Landskapsregeringen.

LR och konsortiet förlikas om elhybriden – Åland "sparar" 1,3 miljoner

Landskapsregeringen och färjekonsortiet har ingått en förlikning om elhybriden. Överenskommelsen innebär att landskapet "sparar" nästan 1,3 miljoner.

Landskapsregeringens dömdes i januari av Åbo hovrätt att betala 10,5 miljoner euro i skadestånd i det så kallade elhybridmålet till Ansgar och Finferries. Ett belopp som tillsammans med rättegångskostnader och dröjsmålsräntor vuxit till drygt 13 miljoner euro.

Dagens förlikning avslutar alla rättsliga frågor och processer mellan parterna, inklusive landskapets begäran om prövning i Högsta domstolen och frågan räntekostnaderna. Överenskommelsen innebär att landskapet "sparar" nästan 1,3 miljoner, då summan som parterna enats om är 11 900 000 euro i nettoersättning till konsortiet.

– Vi ska komma ihåg att konsortiet vann över landskapet med hundra noll i två ronder, och med tanke på det är slutresultatet gott, säger infrastrukturminister Camilla Gunell (S).

– Det är skönt att vi nu äntligen har fått ett avslut på en lång, tråkig och även helt onödig process, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.

Läs mer om förlikningen:

Infrastrukturminster Camila Gunell: Personligt möte ledde till förlikning

Ansgars vd: Skönt att få ett avslut på “galenskaperna”

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »