Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 april, 2024 - 05:45Uppdaterad: tisdag, 23 april, 2024 - 17:07
  • Robert Kjellberg är vd för Mariehamns energi. Arkivfoto.

Mariehamns energi brände mer olja i fjol än året innan - “biobränslepannan behövs om klimatmålen ska uppnås”

Trots att Mariehamns stad har som mål att bli koldioxidneutralt år 2027 ökade användningen av olja i fjärrvärmeproduktionen i fjol jämfört med året innan. 

Drygt 12 procent av fjärrvärmen som Mariehamns Energi distribuerade, producerades med olja, enligt årsberättelsen. Det är en procentenhet mer än den olja som användes året innan. 

Förändringen är inte överraskande och ligger inom felmarginalerna. Fjolåret var helt enkelt kallare än året innan. Men Robert Kjellberg, vd på Mariehamns Energi säger att den nya biobränslepannan som planerats är nödvändig om Mariehamns stad vill uppnå sina klimatmål år 2027. 

– Det är jätteviktigt om vi vill göra den här omställningen. Vi behöver ett tillskott på ca 10 megawatt. Och den kommer i så fall att kunna övergå till fossilfri olja, RME eller HVO, till exempel restoljor från restauranger och annat. 

Enligt Kjellberg har planerna kommit en bra bit på vägen. 

Stadsmiljönämnden har godkänt stadsplanen, men nu ska allmänheten ännu tycka till. Sedan tar det ungefär tre år innan pannan kan vara i bruk, berättar Kjellberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »