Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2024 - 17:40Uppdaterad: tisdag, 22 oktober, 2024 - 17:52

Mer strömming och mindre lax är de nya fiskekvoterna för Åland

Åland får fiska mer strömming, men mindre vassbuk och lax 2025 jämfört med 2024.

Detta besked kommer efter att EU:s jordbruks och fiskeråd i dag, tisdag, beslutat om nästa års fiskekvoter för Östersjön. 

Åland tilldelas en kvot ungefär på 3 200 ton strömming i Bottenhavet och ungefär 2 800 ton strömming i Östersjön. Åland får fiska runt 620 ton vassbuk enligt det nya beslutet. Antalet laxar Åland får ta upp minskar till 752 stycken under ett år. 

Finlands jordbruks- och skogsminister, Sari Essayah, är mycket nöjd med det beslut som fattades och säger att resultatet är bra för Finland och för Åland. Hon lutar sig mot vetenskapliga rekommendationer från Internationella havsforskningsrådets (ICES), gällande den höjda strömmingskvoten och pekar på att strömmingsbeståndet är på bättringsvägen. Landskapsregeringen har inför förhandlingarna sagt att 752 laxar är en för liten kvot för att bedriva ett kommersiellt fiske. Essayah har inget planerat för tillfället för att hjälpa yrkesfiskarna som inte kan livnära sig på fisket framåt.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »