Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 4 augusti, 2024 - 08:55Uppdaterad: måndag, 5 augusti, 2024 - 07:07
  • Under sommaren har antalet konstaterade fall av kikhosta ökat. Arkivfoto.

Ökning av kikhosta i landet – fall även på Åland

Ovanligt många fall av kikhosta har konstaterats i Finland i år och under sommaren har det även varit några fall på Åland.  

Micael Strandell, smittskyddsansvarig läkare på ÅHS, uppger att det sedan maj har varit en tydlig ökning av fallen i landet och att majoriteten av de insjuknade är äldre barn i åldrarna 10-14 år.  

Enligt THL:s statistik har 994 fall konstaterats i år, vilket är mångdubbelt fler än under hela fjolåret då 130 fall konstaterades.  

Kikhosta är särskilt allvarligt för spädbarn under sex månader som inte hunnit få vaccinet och för ovaccinerade barn under ett år, förklarar Micael Strandell.  

“Det är viktigt att snabbt kontakta sjukvården om man misstänker kikhosta hos ett spädbarn. Sjukdomen smittar lätt och det är viktigt att försöka hindra smittor i alla åldersgrupper, så att sjukdomen inte lyckas sprida sig till spädbarn”, skriver han i ett mejl till Ålands Radio.  

Vid insjuknandet liknar symtomen för kikhosta vanlig förkylning och de typiska hostattackerna börjar efter en till två veckor efter de första symtomen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »