Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 4 mars, 2018 - 13:22Uppdaterad: söndag, 4 mars, 2018 - 22:11

Skärgårdsbor vill rädda isväg - hotar ställa sig i vägen för m/s Knipan

Skärgårdsbor i Brändö vill rädda isvägen mellan Torsholma och Asterholma. Ikväll kan Brändöbor försöka hindra m/s Knipan från att bryta upp en planerad isränna som skulle ödelägga isvägen.
- Inte nog med att de plockar bort Knipan från Hummelvik-Torsholma linjen, nu skär de av isvägarna också, säger Roger Husell från Brändö som är en av initiativtagarna till aktionen.

- Tanken är att vi ska ställa oss på isen där de tänker bryta upp en ränna för att komma med m/s Knipan upp till Osnäs. Därigenom skär de av ännu en kommunikationsmöjlighet för oss, säger Roger Husell från Brändö.

Det var i fredags som Sten Schauman på landskapsregeringens transportbyrå meddelade om planerna att bryta en isränna öster om Torsholma. VId 22-tiden ikväll är det tänkt att m/s Knipan ska bryta rännan från Lilla Hummelholmen via Torsholmakobben till Åva. Detta fick skärgårdsbor att till en början se rött. Huruvida det kommer att stå personer i vägen med sina bilar på isen eller inte återstår att se. Enligt Roger Husell, kan läget ha förändrats något efter att under söndagen ha pratat med landskapets biträdande chef för infrastrukturavdelningen Niklas Karlman på telefon.

-  Karlman skulle prata med Nordic Jetline om att de skulle köra sakta och försiktigt, så att det blir så lite skador som möjligt på isen. Då finns det möjlighet att det skulle kunna frysa ihop igen på ett par dagar. Vi är ju inte oresonliga på det viset utan vi kan ju tänka oss att kompromissa, säger Roger Husell. 

Utifrån det du vet nu. Kommer ni fortfarande samlas där ute vid klockan tio?
- Jag känner en viss tveksamhet om det är någon idé, säger Roger Husell. Vi måste ju också inse faktum att Knipan behövs på Osnäs-Åva linjen. Annars får vi ju ingen trafik på den linjen. Stoppar vi Knipan från att byta linje, då har vi stopp i andra änden istället.

Om ni med det här hotet uppnådde ett löfte om att man ska köra så försiktigt som möjligt med Knipan. Kan du då känna att någonting är vunnet?
- Jo, jag känner att vi har vunnit någonting. Vi har gjort vår röst hörd och de har förstått hur alla har rätt att se på saken.

Niklas Karlman, biträdande avdelningschef vid landskapets infrastrukturavdelning säger till Ålands radio att han har haft telefonkontakt med både Brändö och Nordic Jetline och att idén går ut på att m/s Knipan gör en så försiktig körning som möjligt så att man inte river upp is långt ut åt sidorna från farleden i onödan.

Hur tolkade du det här samtalet? Verkar det som om man avbåser aktionen att försöka förhindra det här?
- Så uppfattade jag det absolut. Då skulle det vara acceptabelt att vi gör det här bara vi gör det på ett försiktigt sätt, säger Niklas Karlman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »