Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 januari, 2022 - 05:50
  • En expertgrupp i riket har uttalat sig om postcovid. Arkivbild.

Varannan kan få postcovid

Postcovid, det vill säga långvariga symptom efter covid-19, förekommer hos ungefär varannan vuxen och hos cirka ett av femtio barn efter en coronainfektion.

Det framgår i ett uttalande från en expertgrupp tillsatt av Finlands social- och hälsoministerium.

Enligt WHO:s definition av postcovid börjar de långvariga symptomen av covid-19 inom tre månader från att infektionen börjat, de pågår i minst två månader och det finns ingen annan förklaring till symptomen. Till de allmänna symptomen hör i synnerhet utmattning, andnöd, kognitiva svårigheter och flera andra symptom som försvårar det dagliga livet.

Social- och hälsovårdsministeriets expertgrupp konstaterar att de långvariga symptomen är vanligare om covidsjukdomen krävt sjukhusvård, men postcovid kan också uppstå efter en lindrig infektion eller en infektion utan symptom. Expertgruppen konstaterar att de mRNA-vacciner som används minskar risken för postcovid och att de ofta har en gynnsam effekt på symptomen.

Gruppen fortsätter analysera information om postcovid och uppdaterar sitt konsensusuttalande under det här året. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »