Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 september, 2024 - 14:10Uppdaterad: tisdag, 17 september, 2024 - 16:58
  • Foto: Johan Eriksson/Privat
  • Här är det aktuella trädet. Foto: Johan Eriksson/Privat

Polisanmälde försök att stoppa havsörnshäckning med yxa

Den pensionerade naturvårdsintendenten Jörgen Eriksson är en av undertecknarna till en polisanmälan av ett försök att stoppa en havsörnshäckning i Eckerö skärgård.

Det var i samband med en inventering i början av sommaren som han hittade ett boträd där någon hade huggit med yxa på båda sidor av stammen. I sin polisanmälan skriver han att ”avsikten med detta kan bara vara att få trädet att blåsa av och på så sätt spoliera både årets och framtida häckningar”. Polisanmälan som gjordes den 4 juli gäller både brott mot naturvårdslagen och egendomsbrott i form av skadegörelse. Enligt kommissarie Christoffer Ahlfors är förundersökningen avbruten då det inte är möjligt att identifiera någon som misstänkt för gärningen. Men om ny information skulle framkomma kan utredning återupptas. Någon mer häckning lär det dock inte bli i det aktuella örnboet. Enligt Jörgen Eriksson står trädet fortfarande kvar, däremot har den bärande bogrenen knäckts på grund av tyngden från det närmare 180 centimeter höga örnboet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »