Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 september, 2024 - 12:49Uppdaterad: måndag, 30 september, 2024 - 14:31
  • Manöverspakarna som används vid manuell körning. Foto Haverikommissionen

Haverikommissionen om Eckeröolyckan: Bristande säkerhet vid manuell manövrering av hylla

Orsaken till olyckan på bildäck ombord på M/S Eckerö i oktober förra året var bristande säkerhet vid manuell manövrering av bilhyllan.

Svenska Haverikommissionen har i dag publicerat sin slutrapport och de slår fast att olyckan där en personbil krossades och två personer skadades berodde på bristande säkerhetsfunktioner och rutiner. Eftersom automatiken för hyllan var trasig körde man manuellt och kommissionen konstaterar bland annat att riskerna vid manuell manövrering inte identifierats, att reparationer på hyllans vajerspel varit bristfälliga och att hyllans plattformar inte omfattats av tillräckliga krav på konstruktion, installation och användning.

Rederiaktiebolaget Eckerö rekommenderas nu att säkerställa att samtliga riskfyllda arbetsmoment omhändertas i säkerhetslednings­systemet, samt att utbildning och instruktioner för sådana arbetsmoment tas fram och hålls uppdaterade. Man ska även fullfölja arbetet med en teknisk lösning som säkerställer att hyllans låsningar inte kan dras in innan lyftvajrarna har sträckts upp. Senast den 6 januari ska förändringarna vara inrapporterade. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »