Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 augusti, 2018 - 05:58Uppdaterad: fredag, 24 augusti, 2018 - 06:22
  • Kommunanställdas löner i riket diskuteras flitigt, på Åland blir frågan aktuell i samband med kommunreformen. Bild från kommunrunda i Eckerö.

Kommuner har betalat för låga löner

Kommunerna i riket har i flera års tid har betalat för låga löner till en del av sina anställda. Det uppger Yle. Bakgrunden är att det sedan 2012 i många fall har varit olagligt att betala lägre lön till personal som saknar formell behörighet om personens arbetsuppgifter är de samma som för den behöriga peronalen.

Lönen ska alltså betalas ut efter arbetets svårighetsgrad och inte utgående från den anställdes utbildning. I riket omfattas drygt 300.000 kommunalt anställda socialarbetare, närvårdare och barnträdgårdslärare av det berörda kollektivavtalet.

Hur det ser ut på Åland är däremot oklart.

-Vi följer med i det som händer i riket, men här på Åland har det ännu inte uppstått någon diskussion om detta. Det säger Ålands kommunförbunds avtalschef Jesper Strandvik.

   Ålands Radio berättade i går att Finström ser över lönerna efter att barnomsorgspersonal anhållit om att deras löner justeras så att de motsvarar nivåerna i grannkommunerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »