Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2022 - 14:25Uppdaterad: tisdag, 29 november, 2022 - 16:07

Löfström fortsätter jobba för åländsk EU-plats

Riksdagens stora utskott sade i fredags nej till förslaget om ändring i EU:s valakt och ett förslag som Europaparlamentet lagt fram om att man skulle införa ett system med så kallade transnationella listor och att 28 mandat till Europaparlamentet skulle kunna väljas direkt på alleuropeiska listor.

Stora utskottet anser att det på sikt kunde riskera att minska de platser som medlemsländer såsom Finland och Sverige direkt skulle välja till Europaparlamentet. Det i sin tur minskar chansen att Åland får en egen plats i parlamentet.

Stora utskottet har inte sagt nej till en åländsk EU-parlamentsplats och tog inte ställning till just det. Däremot hörde stora utskottet landskapsregeringen både i ett sakkunnighörande och ett skriftligt utlåtande. Ålands åsikt finns mycket klart och tydligt med i stora utskottets enhälliga utlåtande och den är mycket viktig eftersom det är en linje vi ska fortsätta driva i en process när det här på riktigt kan ändras, skriver riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.
- Jag lämnade senast det var aktuellt in en lagmotion om att ändra valkretsindelningen så att Åland skulle utgöra en egen valkrets till Europaparlamentet så att Åland får en garanterad plats. Jag kommer lägga en sådan lagmotion på nytt då det är aktuellt igen, säger Mats Löfström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »