Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 juni, 2018 - 15:05Uppdaterad: tisdag, 5 juni, 2018 - 16:15
  • Västra hamnen. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Mariehamns hamn slarvade med juristupphandlingar

Nyligen kritiserades Mariehamns stad för dyra juristräkningar och att staden fortlöpande köper juristtjänster utan upphandling. Samma tillvägagångssätt gäller för Mariehamns Hamn Ab.

 År 2016 landade bolagets juristkostnader för en åländsk advokatbyrå tjänster på dryga 54.000 euro. År 2017 var juristkostnaderna hos samma bolag dryga 40.000 euro. Juristtjänster som Mariehamns Hamn har köpt utan upphandling.
- Inte har vi heller varit fullständiga på det viset, säger vd Leif Ahlqvist till Ålands Radio.
Enligt honom rör de höga juristkostnaderna framförallt två ärenden. Bolagets bildande och besväret mot överlåtelseskatten, samt en gammal tvist kopplad till en revision av hamntaxan.
- Det är ju så med gamla ärenden, vi har ju bedömt att man byter inte jurist i ett sådant ärende, utan man låter det ju fortgå, säger Ahlqvist.

Av gammal vana

Men även i helt nya ärenden, till exempel avtalsfrågor och arrendeavtalsfrågor, så har Mariehamns hamn utnyttjat samma advokatbyrå av gammal vana.
- Det har vi gjort ja, men det har oftast gällt små saker.
Men visst ska hela näringslivet ha samma chans att erbjuda sina tjänster?
- Så är det, och vi har ju diskuterat det. Nu har vi ställt frågan till ägarna hur de ser på det. Hur gör man en sådan här juristupphandling? Det är ju inte lätt.

Inget svar från ägarna

Och vad är svaret från ägarna?
- Vi har inte fått något svar ännu, så vi väntar, för vi har ju ärenden som vi skulle behöva ta tag i. Vi måste få hjälp, säger Ahlqvist som hoppas att Mariehamn hamn Ab ska kunna ta del av det ramavtal för juristupphandlingar som ägaren Mariehamns stad diskuterar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »