Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2016 - 14:30
  • Finansministeriet vill att båtägare som inte täcks in av det åländska båtregistrets bestämmelser ska självdeklarera sitt båtinnehav. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Måste deklarera båtinnehav

De båtägare som inte täcks in av det åländska båtregistrets bestämmelser måste självdeklarera sitt båtinnehav. Det är vad finansministeriet i Helsingfors nu arbetar på som förslag för att genomdriva en båtskatt enligt riksregeringens program.

Finansministeriet har bett landskapsregeringen att ta ställning till en överenskommelseförordning, som skulle ge skattemyndigheten möjlighet att få ta del av det åländska båtregistret. Infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, svarar att en sådan överenskommelse inte behövs, eftersom riksmyndigheter ändå kan få del av åländska register på samma sätt som man tar del av bilregistret för att kräva in fordonsskatter. Nu när lagtinget är på gång att ändra lagen så att gränserna för motorstorlek höjs väsentligt för att tvingas registrera sin båt, blir det betydligt fler som måste deklarera sitt båtinnehav, påpekar landskapsregeringen i sitt svar. En proposition i frågan till riksdagen väntas i januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »