Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 juli, 2018 - 09:55

Nämnd får svar om Mariebadupphandling i kväll

Genom att jobba aktivt med Mariebad har fastighetsavdelningen i Mariehamn agerat ansvarsfullt och långsiktigt men däremot har man inte dokumenterat de beslut man tagit tillräckligt bra. Det svaret ger förvaltningen till infrastrukturnämnden som ställt frågor om hur det gick till när man anlitade konsultfirman Projektengagemang.

Förvaltningen menar att de besiktningar och utredningar som gjorts var nödvändiga och att behovet av åtgärder i Mariebad var akut. Staden har fått de tjänster som man avtalat om och de har varit nödvändiga för att komma vidare. Man har följt stadens regler när man valde konsult och man har inte överskridit budgetanslagen.

Inom infrastruktursektorn är huvudprincipen att tillämpa öppen anbudsgivning eller ramavtal genom öppet anbudsförfarande men förvaltningen menar att man i vissa fall även i framtiden behöver använda selektiv eller direktupphandling. Motiven ska då tydligt klargöras i beredningen av beslutet. Förvaltningen som nu ska granska upphandlingarna och kritiskt se över när selektiv eller direktupphandling tillämpas. Man ska också gå igenom regelverket kring tjänstemannabesluten med berörda avdelningschefer. Infrastrukturnämnden tar del av förvaltningens redogörelse i kväll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »