Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 augusti, 2018 - 15:04Uppdaterad: måndag, 27 augusti, 2018 - 15:07
  • Färjfästet i Svinö passar ms Skarven men när den flyttas till trafik på Åva måste fästet där förnyas. Arkivfoto: Ulf Weman

Nytt färjfäste planeras till Åva

Ska färjfästet på Åva flyttas eller bara förnyas? Det är en fråga som aktualiseras när en miljökonsekvensbeskrivning ska göras för en hamn på Åva i Brändö. Landskapsregeringen begär in anbud på uppdraget som är en del i kortruttsprojektet.

I samband med det planeras att en ny, större färja sätts i trafik mellan Degerby och Svinö och att befintligt tonnage, ms Skarven, flyttas till rutten Åva-Osnäs. I så fall måste färjfästena i Åva och Osnäs byggas om.

Eftersom det befintliga färjfästet på Åva är uttjänt och måste förnyas utreds samtidigt om det nya ska byggas intill det gamla eller på en ny plats där fartygets körsträcka kan kortas med cirka 2,5 kilometer och minska körtiden med cirka sju minuter.

Anbud på miljökonsekvensbeskrivningen ska vara inlämnade den 17 september.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »