Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2024 - 10:55Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2024 - 12:06

Rengöringsmedel kan förekomma i vattnet efter läcka – inget skadligt enligt Ålands Vatten

Under torsdagen uppstod en vattenläcka i Lemland i samband med byggande av en ny vattenledning. Vid 16-tiden var vattnet påslaget igen för de som påverkats, men lokalt har det hamnat rengöringsmedel i vattnet.  

Det har förekommit skumbildning när man slagit på vattenkranen och enligt Ålands Vattens vd Sölve Högman hamnade rengöringsmedlet i vattnet i samband med en rörsköljning. Enligt honom är det inte frågan om något skadligt.  

– Man kan likställa det med diskmedel, men i väldigt låg koncentration, säger han.  

Högman rekommenderar de som märkt av detta att låta vattnet rinna. Ålands Vatten har diskuterat saken med ÅMHM och enligt Sölve Högman har inga särskilda åtgärder från deras sida behövts vidta. Rengöringsmedlet förekommer alltså lokalt, däremot kan det i samband med vattenläckor förekomma missfärgningar i vattnet, som även det kan spolas bort genom att låta vattnet rinna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »