Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 maj, 2023 - 14:28
  • Ecodriving och ecoshipping har införts inom skärgårdstrafiken. Arkivbild.

Skärgårdstrafiken minskade bränsleförbrukningen med 175.000 liter

Landskapets färjor gjorde av med 175.000 liter mindre bränsle under förra året jämfört med 2021.

Bland annat har man använt sig av ecodriving och ecoshipping för att få ner utsläpp och kostnad, men åtgärder har satts in på flera håll. Strax innan årsskiftet installerades ett nytt bränsleövervakningssystem på M/S Skiftet och inom de närmaste veckorna planeras det även att implementeras på M/S Ådan.

Joel Karlsson som är teknisk inspektör på Transportbyrån hos landskapsregeringen förklarar närmare hur systemet fungerar:
-Det är ett energioptimeringssystem egentligen, så det innebär också att vi har några bränslemätare inkopplade och så ser vi farten, vindstyrkan och alla andra parametrar, säger han. 

Ännu har inte systemet visat några riktlinjer för hur bränsleförbrukningen kommer att se ut framöver, men ett maxtak förväntas införas i framtiden. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »