Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 mars, 2024 - 11:21Uppdaterad: torsdag, 28 mars, 2024 - 11:58
  • Per-Anton Westerberg och Jeanette Pajunen. Foto: Martina Eriksson

Speciallösning för Åland en av orsakerna bakom kostsamt vårdinformationssystem

En av orsakerna till att ÅHS nya vårdinformationssystem blir kostsamt är den speciallösning som måste till då Åland behöver ett system på svenska som måste fungera ihop med finska myndigheters system. Det förklarar förvaltningsöverläkare Per-Anton Westerberg.  

Ålands Radio berättade i måndags att systemet blir dyrare än vad man förutspått och landskapsregeringen föreslår inför lagtinget på fredag i ett förslag till ändringsbudget ett ytterligare anslag på 4,8 miljoner euro för systemet. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger att det har visat sig då upphandlingen har gjorts att intresset för Åland är ganska litet.  
– Jag har sett att det förekommer uträkningar kring till exempel vad systemet kostar per invånare, men vi är få som bor här och om man jämför vad ett motsvarande system kostar annanstans så sticker inte Åland ut på något sätt. Ett system har i grunden en viss prislapp, det går inte att anpassa till vår litenhet, säger Jeanette Pajunen.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »