Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 september, 2019 - 06:16Uppdaterad: torsdag, 26 september, 2019 - 06:44
  • Många kommuner på Åland har långt kvar att uppnå att 90 procent av de äldre bor hemma. På bilden äldreboendet Solkulla på Brändö. Foto Rebecca Björkholm.
  • Wille Valve menar att Åland står inför en demografisk lavin av äldre som kommer behöva stödtjänster. Foto Eva Ringbom-Fonsell.

Stora skillnader mellan kommunernas äldrevård

-Det är stora skillnader mellan kommunernas äldrevård och många har långt kvar för att uppnå en situation där 90 procent av de äldre kan bo hemma. Men en ljuspunkt är att äldrelagen och socialvårdspaketet har klubbbats av lagtinget. Det säger social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M).

Wille Valve säger att Åland står inför en demografisk lavin av äldre människor som kommer att behöva ett stort utbud av stödtjänster.

-I en större kommun som Mariehamn kan du få hemrehabilitering för att kunna bo kvar hemma, men mindre kommuner har inte tillräckliga resurser för detta och då blir man hänvisad till ett institutionsboende, säger Wille Valve.

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »