Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 juni, 2024 - 00:01Uppdaterad: tisdag, 11 juni, 2024 - 00:01

Thörnroos talmansförslag dissades: "Resultat av ett splittrat Åländsk Center"

Veronica Thörnroos (På) vill att lagtingsordningen ändras så att endast ordinarie lagtingsledamöter ska få bli talmän. Ett förslag som motsattes av samtliga som yttrade sig under debatten och som av Marcus Måtar (Ob) beskrevs som ett resultat av ett splittrat Centern.  

Veronica Thörnroos menar att ersättare har en svagare position och att talmannen inte bör vara beroende av landskapsregeringen eller sitt parti. Hon anser också att talmannen bör ha ett stort förtroende hos allmänheten.  

– Något som främst visas genom att personen vid valet erhållit ett eget mandat, sa hon. 

Wille Valve (MSÅ) var en av kritikerna.  

– Jag är i grunden alltid tveksam till lagstiftningsåtgärder med en personlig udd. Jag tycker inte vi ska hålla på med sånt, sa han.  

Thörnroos lagmotion skulle diskvalificera den nuvarande talmannen och hennes tidigare partikollega Jörgen Pettersson från posten. Förslaget remitterades till lag- och kulturutskottet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »