Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 februari, 2024 - 13:36Uppdaterad: fredag, 23 februari, 2024 - 14:32

TS: Järnväg från Åbo till Sverige planeras – bansträckning genom skärgården och fasta Åland

Turun Sanomat rapporterar att en järnvägsförbindelse mellan Åbo och Sverige planeras. Den drygt 300 kilometer långa bansträckningen skulle gå genom Åland och bestå av flera tunnlar, där den längsta skulle vara mellan Eckerö och Grisslehamn.  

En rad olika finländska aktörer är med i planeringen, bland annat Åbo handelskammare och Egentliga Finlands förbund. Även en teknikinvesterare vid namn Matti Rihko är enligt Turun Sanomat involverad.  

Om visionerna blir verklighet skulle tågen komma från Gustavs via Brändö, Kumlinge och Vårdö, för att sedan nå fasta Åland i Bomarsund. Därefter skulle rälsen fortsätta över fasta Åland till Eckerö och vidare till andra sidan Ålands hav i en tunnel.  

Till Turun Sanomat säger riksdagsledamot Mats Löfström bland annat att det är viktigt att det finns visioner och planer i Finland och att alla stora idéer inte ska skjutas ner direkt, även om det inte är troligt att projektet skulle bli verklighet. Näringsminister Jesper Josefsson (C) säger i samma artikel att man är öppen för planerna, men att det skulle krävas en betydande finansiering för att förverkliga dem. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »