Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 mars, 2023 - 16:47Uppdaterad: fredag, 24 mars, 2023 - 17:10
  • Harry Jansson står fjärde från höger. Foto: Anton Nilsson

Vicelantrådet: Bilbaodeklarationen viktig för Åland då makten i EU centraliseras

På onsdagen deltog vicelantråd Harry Jansson som Ålands representant i ett möte mellan olika lagstiftande europeiska regioner i baskiska Bilbao.

Deltagarna enades om en gemensam deklaration, ”Bilbaodeklarationen”. I den kräver de att även lagstiftande regioner ska få en formell roll i EU:s beslutsprocess - något vicelantrådet Harry Jansson ser som extra viktigt just nu. 

Det sker en sorts centralisering i dag inom EU, makten flyttas uppåt, trots att man tidigare talade om regionernas Europa. Man märker inte mycket av den sloganen längre. 

Jansson poängterar att EU i allt större grad utfärdar förordningar istället för direktiv, som tidigare. Och förordningarna är direktstyrande och lämnar inget utrymme på nationell eller regional nivå. 

Det är ett hot mot alla regioner som nu skrivit på Bilbaodeklarationen., 

Alla lagstiftande parlament har inte det inflytande man i dag bör ha enligt Jansson. Åland är minst av alla regioner som är med. Färöarna, Isle of man, Grönland och Kanalöarna har alla valt att ligga utanför EU. 

Till de regioner som skrivit på Bilbaodeklarationen hör bland annat Madeira, Katalonien, Azorerna, Flandern, Baskien, Balearerna, Sardinien och Valencia. Sammanslutningen kallas för RLEG. 

Det är vårt naturligaste nätverk att samverka i inom dagens EU. 

När nästa EU-fördrag tar form ska de lagstiftande områdena alltså ha en gemensam strategi för att få tillbaka inflytandet i EU. 

Huvudsakligen är målet att den lokala makten inte erroderas. För Ålands del finns också en annan morot 

Våra vänner inom det här nätverket lyckas ju till följd av sin befolkning trygga en röst inom EU-parlamentet, men vi saknar den här legitima rösten, därför är det här samarbetet oerhört viktigt för oss.  

Jansson påpekar ändå att parlamentsfrågan, en plats i EU-parlamentet måste lösas på nationell nivå. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »