Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 juni, 2023 - 16:51Uppdaterad: torsdag, 8 juni, 2023 - 17:21
  • Det vita snuset står framme på disken, Shell Mariehamn.
  • Snusförsäljningen på Shell Mariehamn har marknadsförts via sociala medier.

Vitt snus säljs i strid med rekommendationerna

Vitt snus har fått säljas i drygt två veckor i Finland och på Åland. Det finns dock ingen lag som reglerar försäljningen av nikotinpåsarna, trots att social- och hälsovårdsministeriet vill införa dem under tobakslagstiftningen.

På Åland har man antagit rekommendationer som bland annat säger att vitt snus inte får säljas till minderåriga och inte marknadsföras synligt i butikerna. Trots detta marknadsförs påsarna på t.ex. Shell Mariehamns instagramkonto, och de står också framme på disken i butiken.  

 -Vi har lyft fram produkterna på Instagram för att berätta att vi säljer dem, men vi är stenhårda med att inte sälja vitt snus till någon under 18 år, säger Anders Holmberg. 

Både Anders Holmberg, som driver Shell i Mariehamn, och hans syster social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) som undertecknat rekommendationerna, menar att rekommendationer bara är rekommendationer och att det inte är straffbart att bryta mot dessa.  
-Det är en rekommendation och ingen lag och därför är det ingenting som landskapsregeringen egentligen kan kontrollera, säger Annette Holmberg-Jansson.  

Att Anders Holmberg skulle kunna sälja vitt snus i strid med rekommendationerna för att hans syster är Social- och hälsovårdsminister avfärdar han helt. 

-Jag driver min verksamhet och vad min syster gör är hennes sak, säger Anders Holmberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »