Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 november, 2020 - 07:30Uppdaterad: måndag, 30 november, 2020 - 08:59

Bestyckade datorer, marslandningar och svampmusik

I veckans avsnitt lägger vi krutet på Apples nya ARM-bestyckade datorer, och på amerikanska rymdflygstyrelsen NASA.

Processortillverkaren Intel har problem. Deras gamla arkitektur producerar mest hetluft, och nu har till och med Apple tröttnat och byter till sin egen processorarkitektur, baserad på - och tillverkad av - brittiska ARM (från början Acorn RISC Machine - en processortyp byggd kring principen om reducerad instruktionsuppsättning à la Sparc, PowerPC och Alpha för att ta några historiska exempel). Och tidiga tester verkar lovande. Även om alla program inte går oskadade genom binäröversättningsmotorn Rosetta2 så funkar det bättre än väntat så här i början, samtidigt som risken för sönderbrända knän reducerats till ingen risk alls.

Och så spekulerar vi i om marslandningarna fortfarande är på med Biden som ny amerikansk president. Och så får vi lyssna på svampmusik och AI-metal.

Kort sagt: Ett avsnitt du inte vill missa!

Och så en rättelse: I programmet påstår Frippe Granlund att nanometer kan översättas med mikrometer. Det är naturligtvis helt galet. En mikrometer är 1 000 nanometer. Inget annat. Övriga delar av redaktionen ber om ursäkt å hans idiotiska vägnar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »