Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 september, 2022 - 17:45Uppdaterad: torsdag, 22 september, 2022 - 17:46
  • Johan Ehn, Ålands representant i Helsingfors FOTO: ÅRTV

Ehn så nära ambassadör till Finland man kan komma

Johan Ehn har tillbringat tre veckor som "Ålands representant i Helsingfors". Så heter tjänsten. Men det är krångligare än så.

En ambassadör representerar sitt land och dess regering. För att styra ambassadernas verksamhet finns en särskild förvaltning, en utrikesförvaltning. Åland har ingen sådan eftersom vi inte är något land, så att tillsätta en riktig ambassadör är lite problematiskt.

På Åland har man i stället skapat en hybridlösning, där Johan Ehn visserligen formellt är tjänsteman, men som ändå kan bli av med sitt uppdrag på politisk väg. Han representerar det officiella Åland, men ska också kunna arbeta direkt mot ministeriernas tjänstemannakår i Helsingfors.

Knepigt? Det tyckte vi också, så vi bjöd in honom för att diskutera hans nya jobb.

Fotnot: I inslaget pratar programledaren om Taiwans representantkontor runt om i världen, men snubblar på deras namn. De har det officiella namnet "Taipeis ekonomiska och kulturella representationskontor", och finns på 92 platser i världen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »