Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 januari, 2023 - 18:06Uppdaterad: torsdag, 26 januari, 2023 - 18:37

Jämställdhetsbonusen väckte större frågor - "Odemokratiskt att ändra valsystem"

En ny jämställdhetsbonus ska införas för politiska organisationer som har jämställda kandidatlistor i lagtingsvalet 2023. Det har landskapsregeringen beslutat enhälligt under torsdagen, efter att den parlamentariska kommittén för jämställdhet kommit med sitt slutbetänkande.

Summan på bonusen ligger på 18.000 euro och betalas ut en gång, 2024. Jämställdhetsminister Annika Hambrudd (C) gästade oss i studion och berättade mer om beslutet, vad man lärt sig från den förra jämställdhetsbonusen som slopades och hur förutsättningarna för en framtida lagstiftning av bonusen ser ut.

Kommittémedlemen Stephan Tovionen (ÅLD) var med oss på telefon och han hade reserverat sig mot betänkandet. Han menar bland annat att det föreslagna bonussystemet missgynnar mindre partier och att det vore odemokratiskt att ändra valsystemet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »