Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 september, 2024 - 07:46Uppdaterad: tisdag, 17 september, 2024 - 07:48
  • Demensboende i Apalängen enligt BSK Arkitekter.
  • Demensboende i Apalängen enligt Gatun Arkitekter.
  • Demensboende i Mariepark enligt BSK Arkitekter.
  • Demensboende i Mariepark enligt Gatun Arkitekter.

Konsulter förordar Apalängen för demenscenter - oklart vad prislappen kan bli

De två konsulter som Mariehamns stad anlitat för att ta fram enklare skisser samt bedöma tomt- och byggnadsförutsättningar för ett demenscenter antingen i Mariepark eller Apalängen har lämnat in sina rapporter och på torsdag ska stadsstyrelsen behandla dem. 

Konsulternas uppdrag var att skapa och räkna på ett demensboende med 60 platser i maximalt tre våningar med möjlighet till framtida utbyggnad.  

Båda konsulterna menar att Apalängen lämpar sig bättre då tomten är flexiblare och det blir lättare att rita och uppföra en byggnad där, även om det är möjligt att förverkliga ett demenscentrum också i Mariepark. Ingen av konsulterna tycker att den befintliga byggnaden i Mariepark bidrar med någon nytta.  

Vad gäller kostnaderna menar den ena konsulten att det blir billigare i Apalängen, den andra att det blir billigare i Mariepark. Tre våningar i Apalängen skulle kosta 18,4 miljoner euro enligt den ena, 14,8 miljoner enligt den andra. Båda bedömer att tre våningar i Mariepark skulle kosta 17,7 miljoner.

Prisskillnaderna kan enligt kanslichefens beredning bero på osäkerhetsfaktorer i fråga om grundläggning, antaganden om byggteknik och detaljeringsgrad i kalkylerna. Den ena konsulten har också tillämpat ett Ålandstillägg på åtta procent, vilket den andra inte har gjort.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »