Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 september, 2024 - 14:25Uppdaterad: måndag, 30 september, 2024 - 16:44

Trots filibusterförsök – sjukdomskostnadsavdraget slopas

En enad opposition röstade mot, regeringspartierna höll sin linje och nu slopas sjukdomskostnadsavdraget. Det här efter en maratondebatt, filibusterförsök och en omröstning som slutade 16-11.  

Under måndagen försökte Obunden samling än en gång skjuta upp beslutet genom en bordläggning, en metod som ordförande Marcus Måtar själv beskrev som ett filibustrande. Men lagtinget samlades för ett andra plenum och då kunde omröstningen genomföras.  

Wille Valve (MSÅ) och Andreas Kanborg (Ob), som lämnade reservationen om att förkasta förslaget, är besvikna. Om nyttan och syftet med att förlänga debatten säger Kanborg:  

– Ibland behöver folk en extra paus för att tänka till och kanske ta till sig argumenten från oppositionen. 

Nina Fellman (S) säger att slopandet av avdraget inte var oövertänkt då majoriteten anser att det inte fungerar tillfredställande och att man därför behöver bättre åtgärder. 

Filibustern beskriver Fellman som en “ganska häpnadsväckande föreställning”. 

– Regelverket tillät det här, men det är inte det här regelverket är till för, men jag tror att det så här politiken kommer att se ut under den här mandatperioden. Det här är Obunden samlings sätt att bedriva opinion, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »