Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 augusti, 2024 - 21:50Uppdaterad: fredag, 16 augusti, 2024 - 22:25

Första fallet av mpox i Sverige – ingen orsak till oro på Åland enligt landskapsläkaren

Det finns ingen orsak att oroa sig för mpox på Åland, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Ett fall av infektionssjukdomen har uppdagats i Sverige, vilket rapporterats av flera svenska medier. SVT skriver att den drabbade personen sökte vård i Stockholmsområdet och har diagnostiserats med den mer smittsamma mpox-typen klad 1. Världshälsoorganisationen WHO utlyste en global nödsituation i onsdags till följd av spridningen av mpox, som tidigare kallades apkoppor.  

Knut Lönnroth säger till Ålands Radio att WHO har deklarerat att det handlar om ett internationellt hälsohot, inte en pandemi, främst för att säkerställa tillräckliga insatser och resurser för de nu drabbade länderna så att man kan få kontroll på spridningen lokalt och regionalt.  
På ÅHS har man sedan ett tag erbjudit mpox-vaccin till män som har sex med män, enligt rekommendation. 

Information om mpox finns på THL:s, svenska folkhälsomyndigetens, WHO:s och Europeiska smittskyddsmyndigehtens hemsidor. Vid specifika frågor kan man vända sig till ÅHS.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »