Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 januari, 2024 - 17:12
  • Katrin Sjögren (Lib). Foto: Johan Ågren

Katrin Sjögren: Vindkraftsintäkter kan ställa systemet med landskapsandelar på huvudet

Ålands lantråd Katrin Sjögren (Lib) är tacksam över förtroende över att än gång få vara lagledare för en regering.   

I Ålands Radios intervju bekräftar hon att syftet med regeringsprogrammet är att sätta en bas som ska håla över flera mandatperioder. Däremot säger hon att den nya alliansen med Centern inte nödvändigtvis är tänkt att hålla över valet 2027.   

Vad gäller frågan om den havsbaserade vindkraften upprepar Sjögren att människors frågor och oro ska tas på allvar, men medger samtidigt att tidtabellen är knapp om vattenområden ska auktioneras ut 2025.  

Hon konstaterar att också Finland statsminister Petteri Orpo nyligen lyfte fram den havsbaserade vindkraften som ett sätt att skapa tillväxt i ett knepigt ekonomiskt läge. På frågan om hur intäkterna från vindkraften ska fördelas svarar Sjögren att det är klart att kommuner som får vindkraft på sina vatten ska kompenseras.  

– Samtidigt ställer det hela landskapsandelssystemet på huvudet. De här potentiella intäkterna får konsekvenser, och det finns ett stort analysarbete att göra.  

Finns det en risk att det blir klyftor mellan kommunerna?  

– Det kan det bli, och så är det de facto redan i dag.  Vissa kommuner har blomstrande näringsliv och lever gott på det ... Redan i dag är det ganska orättvist, men om vi inte försitter den här chansen så kommer den garanterat hela det åländska samhället till godo.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »