Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 oktober, 2023 - 16:45Uppdaterad: tisdag, 31 oktober, 2023 - 17:21
  • Nästan alla ledamöter i det avgående lagtinget. Foto: Felicia Bredenberg

Lagtingets sista arbetsplenum avslutades med applåder – men åsikterna går isär om hur mandatperioden varit

Lite konstigt. Inte så speciellt. Lite vemodigt. Bra. När Ålands Radio frågar några ledamöter som i dag gjorde sin sista dag i lagtinget om hur det känns blir svaren väldigt olika.  

Mandatperioden 2019-2023 avslutades i dag, på eftermiddagen var det tal och tårta men på förmiddagen hölls det sista arbetsplenumet. När andre vicetalman Roger Nordlund (C) svingade klubban för sista gången ställde sig lagtinget upp och applåderade. Han är en av flera som nu avslutat ett mångårigt uppdrag som förtroendevald inom landskapspolitiken. Den sista mandatperioden beskriver Roger Nordlund som väldigt annorlunda på grund av coronapandemin och han får medhåll av talman Bert Häggblom (Ob). 

– Det har varit mycket jobb för lagtinget, men alla har jobbat åt samma håll, det har varit enigt skulle jag säga, säger Häggblom. 

Jörgen Strand, som också han lämnar landskapspolitiken, har en annan uppfattning. 

– Det har internt varit väldigt turbulent, det är inget att sticka under stol med där, man kanske inte har nått fram på alla plan. Jag tycker att det finns ganska många saker som är olösta, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »