Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 september, 2017 - 14:14Uppdaterad: onsdag, 27 september, 2017 - 15:11
  • Rekommendationen är att det ska finnas mindre än 50 mikrogram mangan per liter vatten. Vid en mätning i Brändö i våras fanns det 160 mikrogram per liter. Arkivfoto: Malin Lundberg.
  • Magnus Eriksson på ÅMHM tycker att man ska installera ett filter om manganhalten är över 100 mikrogram per liter vatten. Arkivfoto: Jonathan Borg.

Mycket mangan i Brändövatten

I slutet av maj uppmärksammade skolnämnden i Brändö att halten mangan i dricksvattnet i skolan var lite högre än vad rekommendationen är. Byggnadstekniska nämnden meddelade att vattenbolaget är medvetna om manganhalten, men än så länge har man inte satt in något filter för att få ner halten mangan.

- Vi diskuterar detta i styrelsen och följer med utvecklingen av mangan i vattnet, säger Anders Henriksson, ordförande i andelslaget Brändö vatten.

Mangan är vanligt förekommande i vatten och enligt Magnus Eriksson på ÅMHM är kvalitetsrekommendationen under 50 mikrogram per liter. Vid mätningen i våras i Brändö fanns det 160 mikrogram per liter.

- Jag som myndighetsperson kan komma med rekommendationer för vad som behöver göras, säger Magnus Eriksson.

Pågående forskning visar vissa indikationer på beteendestörningar och inlärningssvårigheter hos barn som utsatts för mangan i dricksvattnet.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »