Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 juni, 2024 - 15:21Uppdaterad: måndag, 17 juni, 2024 - 15:23
  • Anton Nilsson, landskapsregeringens ministerråd i Bryssel och tidigare landskapets representant i Natoförhandlingarna. Arkivbild.

Nilsson: Inget dramatiskt kring kommandoindelningen i Nato

Inom Nato pågår diskussioner om vilken stab som Norden ska tillhöra i fortsättningen. Enligt uppgifter till Yle finns ett omtvistat förslag om att Åland tillsammans med Gotland och Bornholm ska tillhöra staben i Brunssum medan de nordiska fastländerna skulle lyda under Norfolk.  

Finlands försvarsminister Antti Häkkänen säger till Hufvudstadsbladet att det handlar om militär planering som han inte kommenterar desto mer. Enligt honom finns det heller ingen anledning till dramatik då Nato är ett enhetligt område med gemensamma planer. 

Anton Nilsson är landskapsregeringens ministerråd i Bryssel och var Ålands representant under Natoförhandlingarna. Inte heller han vill se stabsindelningen som något dramatiskt utan säger att det här en av frågorna som avgörs efter ett Natointräde. 

– Det är en mycket praktisk fråga om vad som är klokast och mest effektivt. Det viktigaste för mig är att demilitariseringen och neutraliseringen fortsätter gälla, och kring det finns det inga frågetecken, säger han. 

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström spontana reaktion var däremot att det “låtar lite märkligt” att hela landet inte skulle lyda under samma kommando. Till Hufvudstadsbladet säger han att han ska ta upp saken med försvarsministern. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »