Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 april, 2024 - 16:27Uppdaterad: tisdag, 30 april, 2024 - 16:53

Den tidigare hemligstämplade VIS-rapporten har släppts – ansvariga fortsatt förtegna

Den tidigare sekretessbelagda granskningsrapporten om ÅHS nya patientdatasystem VIS har nu offentliggjorts på landskapsrevisionens hemsida.

ÅHS förra styrelseordförande Wille Valve har tidigare sagt att han inte kommenterar rapporten, som pekar på flera stora brister i projektet, före den är offentliggjord. Nu, när landskapsrevisorn har lyft sekretessen, blir svaret fortfarande nej. Valve menar att rapporten inte är lagenligt offentliggjord.  

– Det var den pågående upphandlingen som var grunden för landskapsrevisorns beslut att göra den icke-offentlig och upphandlingen pågår ännu, säger Valve. 

Landskapsrevisor Dan Bergman säger att han offentliggjorde rapporten eftersom ÅHS styrelse har antagit anbudet och lagtinget beviljat medlen.  

– Jag kan inte svära på att jag inte har gjort något formellt fel, men praktiskt kan det inte ha någon betydelse eftersom anbudsförhandlingarna är klara. De har bara inte skrivit på avtalet ännu, säger han.  

Bergman rådfrågade landskapsregeringens förvaltningschef i samband med att rapporten blev sekretessbelagd men John Eriksson vill inte kommentera frågan.

– Jag kommenterar inte andra myndigheters bedömningar, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »