Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 februari, 2023 - 14:08Uppdaterad: tisdag, 7 februari, 2023 - 17:35
  • Fr. v. läkare Solveig Lundqvist, sjukskötare Linda Gröndahl, hälsovårdare Ellen Hindersson och ergoterapeut Inger Hagström arbetar på ÅHS nya seniormottagning. Med på bild är också ÅHS styrelseordförande Wille Valve (MSÅ). Foto: Felicia Bredenberg

Seniormottagningen ska göra så att ingen faller mellan stolarna

Nu har ÅHS slagit upp dörrarna till sin nya seniormottagning. Hit kan personer över 65 år som saknar en stadig läkarkontakt vända sig, men också den som känner oro för en närstående senior kan kontakta mottagningen.

En annan grupp som står i fokus är närståendevårdare som är eller vårdar en person som är 65 år eller äldre. Mottagningen kommer att skicka ut kallelser till hälsogranskningar till alla personer i denna grupp.

-Hälsogranskningen är gratis och i den ingår att man samtalar om hälsan, vilka behov som finns och hur man kan förbättra sin vardag. Vid behov får man också träffa läkare, säger hälsovårdare Ellen Hindersson och fortsätter:

-Närståendevårdarna är en åsidosatt och bortglömd grupp människor. De sätter jättemycket tid på att ta hand om sina närstående, och vi tycker att det är jätteviktigt att de ska få sin stund och få utreda vad de har för behov för att helt enkelt göra vardagen lättare för dem.

Mottagningens läkare Solveig Lundqvist betonar att om man som närstående – eller kanske som granne – kontaktar seniormottagningen för annan persons räkning så ska det ske med den äldres tillåtelse. Viktigt är också att minnas att seniormottagningen inte är en hälsocentral eller akutmottagning. Man hoppas däremot kunna fånga upp äldre som annars skulle falla mellan stolarna och främja deras hälsa så att de ska kunna bo hemma så länge som möjligt.

På mottagningen arbetar en läkare, en ergoterapeut, en hälsovårdare och en sjukskötare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »