Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 juli, 2024 - 06:18Uppdaterad: måndag, 15 juli, 2024 - 06:26

Färre svenskar under årets turistsäsong 

Flera turistföretagare vittnar om att antalet svenska turister på deras verksamheter minskar samtidigt som de finländska turisterna ökar.  

Hans Lindmark, på Björnhofvda Gård är en av de som berättar att de tidigare besökarna varit mestadels svenska, men att de i år gästats av övervägande finländare. Vad det beror på är svårt att veta, men Lindmark har en teori. 

– Euron är kanske för dyr för svenskar. Sen kanske Åland är en hetare destination i Finland än vad det är i Sverige, säger han.  

Även Melina Brattwall, på Marina Melina, säger att de har sett en minskning av svenskar som har besökt dem.  

– Jag skulle säga att 80% av våra besökare är från Finland. Från förra året har jag tyckt att det varit färre svenskar, säger Melina Brattwall.  

I Östra hamnen berättar Steve Elimä att de nu har fått gäster från hela Europa. Men inledningen på säsongen var sval. 

– Men efter midsommar har det ökat. Och det fortsätter att öka. Ännu är vi inte i riktiga högsäsongen, så jag hoppas att det ska komma ännu fler besökare, säger Steve Elimä.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »