Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 augusti, 2024 - 15:18Uppdaterad: fredag, 16 augusti, 2024 - 17:34

Perämaa om extramiljonerna: Juridiken är tydlig

Åland har laglig rätt att få de 47 miljoner euro extra som tidigare ingått i reservationen för krisande elbolag, menar landskapsregeringen i ett utlåtande till Ålandsdelegationen apropå att finansministeriet anser att landskapet inte ska få pengarna.  

Finansminister Mats Perämaa (Lib) menar att juridiken i självstyrelselagen är tydlig och att det strider mot självstyrelselagen att inte ger Åland pengarna. Han uttrycker också oro för att det nuvarande systemet med avräkningen riskerar raseras om det börjar göras bedömningar i olika fall.  

I landskapsregeringens utlåtande skriver man att det finns vissa undantag i intäkter till staten som inte ska ingå i avräkningsgrunden eller avräkningsbasen för Åland, främst olika typer av skatteintäkter, men att ett återförande av pengar som reserverats inte är ett av undantagen. Finansministeriet menar å sin sida att de 10 miljarder euro som reserverats för elbolagen och nu återtagits inte är någon egentlig inkomst för staten. Det är i slutändan Ålandsdelegationen som ska fatta ett beslut i frågan.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »